Tarikh

: 19 Mei 2024

Masa

: 9.00 Pagi – 12.00 Petang

Lokasi

: NADI Lenggong

Peserta

: Pelajar SMK Dato Ahmad

 

 

Tujuan

Memberi pendedahan ICT & AI Tools kepada pelajar sekolah menengah

 

Aktiviti

Kursus ini melibatkan 20 rang pelajar asrama Tingkatan 1,2 & 3 daripada SMK Dato Ahmad. Kursus dimulakan dengan pertandingan menaip pantas untuk menguji sejauh mana kemahiran menaip peserta yang terlibat. Kemudian peserta diajar cara-cara membuat poster hari guru & slide pembentangan menggunakan aplikasi Canva. Selain itu peserta juga didedahkan dengan penggunaan AI Tools seperti Chat GPT dan Bing Creator Image.

 

Gambar Aktiviti Disini


Tarikh

: 17 Mei 2024

Masa

: 8.00 Pagi –12.00 Petang

Lokasi

: NADI Lenggong

Peserta

: Tabika Kemas Bunga Raya

 

 

Tujuan

Memberi pendedahan ICT kepada kanak-kanak tadika dengan cara yang lebih santai.

 

Aktiviti

ICT Fun Day ini melibatkan 18 orang pelajar Tabika Kemas Bunga Raya Lenggong. Tema pada kali ini adalah sayur-sayuran. Pelbagai aktiviti telah dijalankan antaranya adalah Colour With Stickers, Wordwall Games, tayangan video bertemakan sayur-sayuran dan Math Games menggunakan Tab.

 

Gambar Aktiviti Disini


Tarikh

: 11 Mei 2024

Masa

: 8.00 Pagi –1.00 Petang

Lokasi

: NADI Lenggong

Peserta

: Pelajar SK Bukit Balai

 

 

Tujuan

Memberi pendedahan ICT & AI Tools kepada pelajar Tahun 4 SK Bukit Balai

 

Aktiviti

Kursus ini melibatkan 18 orang pelajar Tahun 4 SK Bukit Balai Lenggong. Kursus dimulakan dengan pertandingan menaip pantas untuk menguji sejauh mana kemahiran menaip peserta yang terlibat. Kemudian peserta diajar cara-cara untuk menaip surat rasmi dan jadual belajar menggunakan Microsoft Word. Manakala untuk Microsoft Power Point pula peserta diajar cara-cara membuat pembentangan mudah dan ringkas menggunakan templat percuma dari laman web yang tersedia. Selain itu peserta juga didedahkan dengan penggunaan AI Tools seperti Chat GPT dan Bing Creator Image.

Gambar Aktiviti Disini


Tarikh

: 14 Mei 2024

Masa

: 10.00 Pagi – 12.00 Petang

Lokasi

: PEDi Lenggong

Peserta

: Usahawan

 

 

Tujuan

Latihan dan bimbingan untuk membuat laman web perniagaan secara percuma

 

Aktiviti

Dua orang usahawan telah menghadiri taklimat e-Dagang SMART Niaga@Perak di NADI Lenggong. Taklimat ini diadakan secara atas talian menggunakan platform Google Meet. Peserta diajar cara-cara untuk membuat laman web perniagaan secara percuma.

 

Gambar Aktiviti Disini


Tarikh

: 29 April 2024

Masa

: 9.00 Pagi –2.00 Petang

Lokasi

: NADI Lenggong

Peserta

: Komuniti Setempat

 

 

Tujuan

Membantu dan memudahkan komuniti setempat untuk mendapatkan perkhidmatan daripada agensi yang terlibat.

 

Aktiviti

Program ini melibatkan 2 agensi yang terdiri daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Yayasan Perak. Antara perkhidmatan yang disediakan oleh KWSP ialah pendaftaran i-akaun,percetakan penyata KWSP,Pendaftaran akaun i-Suri, i-Sara,i-Lindung dan kemaskini maklumat peribadi. Yayasan Perak pula menyediakan perkhidmatan seperti penerangan berkenaan Tabung Usahawan, Insentif Siswa, Tabung Anak Perak dan Sayangi Rumahku

 

Gambar Aktiviti Disini