BELAJAR ASAS KOMPUTER DAN INTERNET

Nama

: Ainol Arami Bin Ahmad Arabi

Umur

: 37 Tahun

Ahli

: 2020

 

Latar belakang

Encik Ainol Arami merupakan seorang kakitangan kerajaan. Telah menjadi ahli Pusat Internet Lenggong pada januari 2020 setelah mengikuti program yang dianjurkan oleh Pejabat Belia Dan Sukan Lenggong bersama Pusat internet Lenggong.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Sebelum berdaftar menjadi ahli PEDi Lenggong, beliau sederhana mahir menggunakan Microsoft Word, Microsoft Power Point dan Microsoft Publisher.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Pelbagai kelas telah diikuti oleh Encik Ainol Arami seperti Microsoft Office Word, Microsoft Power Point,Microsoft Excel, Microsoft Publisher dan e-Pembelajaran. Melalui kelas yang dijalankan di PEDi Lenggong, beliau semakin mahir menggunakan Microsoft Office.Beliau juga turut mempelajari kelas au turut mempelajari Adobe Photoshop, Canva dan beberapa aplikasi lain yang berkaitan dengan tugasan beliau.


USAHAWAN  MAKANAN

Nama

Nor Azlili Binti Adnan

Umur

: 46 Tahun

Ahli

: 2020

 

Latar belakang

Puan  Norazlili merupakan usahawan makanan di Lenggong. Beliau menjual lauk pauk dan sate.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Sebelum menyertai kelas di PEDi Lenggong,Puan Norazlili hanya menggunakan Whatsapp biasa sahaja dan menggunakan facebook sebagai medium hebahan untuk perniagannya.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Setelah mendaftar sebagai ahli PEDi Lenggong,beliau telah mengikuti  kelas anjuran PEDi Lenggong terutama kelas keusahawanan.Selepas belajar di PEDi Lenggong , beliau mula menggunakan Whatsapp Business yang mana lebih professional untuk perniagaannya. Puan Norazlili juga belajar memasarkan produknya  di Facebook Marketplace.


USAHAWAN MAKANANAN DAN “CASH ON DELIVERY” (COD)

Nama

Noor Atikah Binti M. Sharani

Umur

: 28Tahun

Ahli

: 2022

 

Latar belakang

Puan Atikah menjalankan perniagaan menjual pelbagai jenis makanan secara cod.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Sebelum penglibatan PEDi Lenggong, beliau mempunyai akaun Facebook dan aplikasi Whatsapp sahaja. Segala promosi perniagaannya hanya melalui aplikasi Whatsapp.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Melalui kelas keusahawanan yang dijalankan di PEDi Lenggong, Puan Atikah dapat mempelajari cara-cara menghasilkan copywriting yang lebih menarik untuk produk jualannya. Beliau juga belajar cara-cara menggunakan Whatsapp Business untuk mempromosikan hasil jualan dengan lebih teratur dan professional. Selain itu PEDi Lenggong juga mengajar beliau cara-cara menjual di platform Facebook Marketplace.      

 

                                          


USAHAWAN POKOK HIASAN

Nama

Nur Shahidawani Binti Bokhairi

Umur

: 19 Tahun

Ahli

: 2016

 

Latar belakang

Cik Shahidawani menjalankan perniagaan menjual pelbagai jenis pokok bunga dan kelengkapan bunga.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Sebelum penglibatan PEDi, Cik Shahidawani sangat aktif berniaga menggunakan akaun Facebook dan aplikasi Whatsapp sahaja..

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Di PEDi Lenggong banyak yang telah dipelajari antaranya cara-cara menggunakan Whatsaap Business, membuat pelekat produk menggunakan Adobe Photoshop dan membuat akaun kira-kira perniagaan menggunakan Microsoft Excel.


USAHAWAN MAKANAN DAN “CASH ON DELIVERY” (COD)

Nama

Nor Diana Binti Hasan

  Umur

   : 32 Tahun

Ahli

: 2016

 

Latar belakang

Puan Diana menjalankan perniagaan menjual pelbagai jenis kuih-muih di gerai dan juga secara cod.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Puan Diana seorang pengguna media sosial seperti Facebook dan Whatsapp. Namun begitu beliau kurang mahir menggunakan aplikasi tersebut untuk mempromosi dan menjual produk beliau secara atas talian.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Setelah mengikuti kelas keusahawanan anjuran PEDi Lenggong,Puan Diana telah mempelajari cara penggunan Whatsapp Bisnes dan Market Place untuk mempromosikan produk beliau. Selain itu, Puan Diana juga telah mempunyai kedai E-Dagang (Shopee). Sehingga kini,beliau masih mengikuti kelas anjuran PEDi dan terlibat dengan program-program PEDi Lenggong.