USAHAWAN MARUKU

Nama

: Salmi Binti Kulop

Umur

: 49 Tahun

Ahli

: 2022

 

Latar belakang

Puan Salmi merupakan usahawan di Lenggong yang menghasilkan pelbagai jenis maruku.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Sebelum mengenali NADI Lenggong, Puan Salmi mempunyai akaun Facebook dan aplikasi Whatsapp sahaja tetapi masih kurang pengetahuan berkaitan  internet dan aplikasi komputer yang lain.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Puan Salmi mula mengenali NADI Lenggong apabia menyertai kelas keusahawanan yang twlah dianjurkan pada tahun 2022 yang lalu. Setelah menyertai kelas keusahawan yang dianjurkan,Puan Sal,I mul beraoh ke daripada Whasapp peribadi kepada whatsapp Business. Selain ity,beliau juga telah belajar meniaga di Facebook Marketplace dan telah Berjaya menjual di platform ini. Puan Salmi turut ,belajar Teknik copywriting yang memudahkan lagi urusan perniagaan beliau.

 

    


USAHAWAN AKSESORI WANITA

Nama

: Zunita Binti Mohamed Rusli

Umur

: 54 Tahun

Ahli

: 2018

 

Latar belakang

Puan Zunita merupakan usahawan kecil-kecilan di Lenggong. Puan Zunita mempunyai sebuah kiosk menjual aksesori waita,

 

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Sebelum penggunaan ICT, Puan Zunita telah mempunyai asas dalam penggunaan aplikasi facebook dan Whatsapp.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Setelah menjadi ahli NADI Lenggong, Puan Zunita telah mengikuti pelbagai program dan kursus anjuran NADI Lenggong. Antara program dan kursus yang disertai seperti e-rezeki, e-gagang, AI Tools For Business. Selain itu, Puan Zunita semakin mahir menggunakan facebook dan whatsapp dalam mengendalikan perniagaannya.Puan Zunitaturut mempelajari asas perniagaan di Shopee dan Tik Tok Shop.

 

   


USAHAWAN KUIH SEJUK BEKU

Nama

: Sarimah Binti Saidin

Umur

: 51 Tahun

Ahli

: 2015

 

Latar belakang

Puan Sarimah merupakan usahawan kecil-kecilan di Lenggong. Puan Sarimah menjual pelbagai jenis kuih frozen seperti karipap dan donut. Beliaujuga masih menerima tempahan kuih siput untuk sebarang majlis.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Beliau mempunyai akaun Facebook dan aplikasi Whatsapp sahaja tetapi masih kurang pengetahuan berkaitan internet dan aplikasi komputer yang lain.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Setelah mendaftar sebagai ahli PEDi Lenggong pada tahun 2015, Pn Sarimah sering mengikutiprogram di PEDi Lenggong seperti kelas ICT dan keusahawanan, Hari Bersama Komuniti, Jom Sihat dan Santai ICT. Beliau juga menyertai pelbagai pertandingan yang dianjurkan oleh PEDi Lenggong untuk meningkatkan ilmu ICT dan keusahawanan. PEDi Lenggong juga telah membantu mendaftarkan perniagaan saya di bawah SSM.

 

     

 

    


BELAJAR ASAS KOMPUTER DAN INTERNET

Nama

: Nur Ayu Shafirin Binti Mohd Saiful

Umur

: 15 Tahun

Ahli

: 2023

 

Latar belakang

Adik Nur Ayu Shafirin merupan pelajar sekolah menengah di Lenggong. Adik Nur Ayu Shafirin ingin mempelajari penggunaan komputer dan internet dengan lebih mendalam bagi memudahkannya mendapatkan maklumat dan menyiapkan tugasan yang diberikan oleh guru-gurunya.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Sebelum mengenali NaDi, Adik Nur Ayu Shafirin telah mempunyai asas dalam penggunaan Microsoft Word dan Internet sahaja.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Selepas mendaftar sebagai ahli NADI Lenggong, adik Nur Ayu Shafirin terus mengikuti kelas yangdijalankan di NADI Lenggong. Setelah menghandiri kelas , adik Nur Ayu Shafirin semakin mahir menggunakan Microsoft Word, Microsoft Power point ubtuk memaplikasi buat kerja kursus yang diberikan oleh guru. Selain itu,adik Nur Ayu Shafirin juga telah mempelajari aplikasi Canva dan Adobe Photoshop.

 


USAHAWAN URUTAN TRADISIONAL

Nama

: Lizawaty Binti Sulaiman

Umur

: 40 Tahun

Ahli

: 2019

 

Latar belakang

Puan Lizawaty merupakan seorang tukang urut di Lenggong. Beliau mengurut untuk golongan Wanita sahaja. Antara jenis urutan yang ditawarkan adalah lenguh badan, berangin,sakit pinggang,sakit belakang,otot tegang,stress,urat bersimpul atau terseliuh,urutan berpantang dan urutan stroke.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Sebelum penggunaan ICT, beliau mempunyai asas dalam penggunaan aplikasi Facebook dan Whatsapp.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

 Setelah mendaftar ahli di PEDi Lenggong, pelbagai aktivi dan Latihan keusahawanan telah disertai. Anyara Latihan keusahawanan yang diikuti ialah kursus Shopee dan Tiktok Shop. Selain itu Puan Lizawaty juga mengikuti kursus Pengendalian Makanan yang dianjurkan di PEDi Lenggong untuk menambah peluang perniagaan dalam bidang pemakanan.